joi, martie 27

Pasiunea mea de-o viata...sau,ursita?!

M-am nascut intro familie de tarani instariti ,al treilea copil, care trebuia, neaparat, sa fie baiat.Sa fie baiat si sa ramana sa vada de gospodaria parinteasca.Sa cultive pamantul,sa creasca animale si pasari si sa fie un sprijin pentru parinti, la batranete.Da,era o mica avere,pe atunci,insa era si multa munca.Si mie-mi placea sa muncesc,caci de aia si m-am nascut.Insa...din toate planurile parintilor mei doar pasiunea pentru munca mi-a ramas.Caci venisera vremuri grele.Mai intai a murit tata,cand eu aveam 4 ani si mama ramase vaduva cu 3 fete .Mari greutati.Dar o sa scriu mai incolo,caci acum vreau sa ajung la ...pasiunea mea de-o viata,sau ursita???
Da,sa muncesc in gradina,sa seman,sa prasesc,sa plivesc si raresc,dar mai intai sa plantez...mor de drag sa fac asta.Mai mult si mai mult imi place sa privesc plantele,sa le analizez,sa le admir si sa culeg.Ador sa ma uit la pomii infloriti,dar si la rodul lor colorat.Si mai imi place sa daruiesc fructele si tot ce creste in gradina mea.Abia astept sa vina primavara cea adevarata,sa nu mai ninga noaptea,caci bobocii florilor de piersic s-au umflat,stau sa plesneasca .Corcodusul, cel a carui coroana da in fereastra de la dormitor, s-a cam albit,adica mai are un pic si ...infloreste.
Acum fac o paranteza sa spun ca doar ieri m-am gandit sa-mi fac blog si sa pun poze cu toate aceste minunatii si cu munca ce-o fac cu tot dragul,cu etapele prin care trece fiecare planta pana ne da roade,minunatele ei roade.Dar ,inca n-am camera de fotografiat.O sa cumpar.O sa invat sa o folosesc,o sa invat sa postez si poze.Sper ca,de acum inainte,pana o sa mor,o sa am aceasta ocupatie minunata.Sa fiu responsabila,sa am un scop bine definit.Caci asta imi lipsea.Utilitatea.Stiti cum este sa te simti inutil?Cumplit.
Asa...acum,cand scriu prima mea postare pe primul meu blog,facut de mine,gradina mea este in urmatoarea faza:arpagicul plantat si acoperit cu folie,usturoiu deasemenea.Mazarea si salata sunt semanate,iar aici,in casa am rasaduri de rosii,ardei,gogosari si vinete.Azi am repicat 50 de fire de ardei si gogosari,in ghivecele in care o sa creasca in casa,apoi in balconul inchis cu sticla,ca o sera.
La rasaduri termenele sunt cam asa:ardeii si vinetele,dar si petuniile se seamana imediat dupa 15 februarie,caci le trebuiesc cam 20 de zile pana sa rasara.Eu le-am tinut la loc calduros,sub calorifer si au rasarit mai repede.Rosiile se seamana cam dupa 1 martie...prin 3,parca asa imi amintesc.Ele rasar intro saptamana.
Temperatura necesara pentru germinare este in jur de 25 de grade Celsius,iar dupa ce rasar,se scot la lumina(adica se aseaza la fereastra din dormitor) si in functie de lumina,(zi ,noapte,soare,nor),variaza,insa nu trebuie sa coboare sub 10 grade la rosii si 15 grade la ardei si vinete.Desigur ca atunci cand este soare ,deschid si caloriferul si ajunge la 32 de grade,iar noaptea coboara si la 18 grade.Caci rasadurile dorm cu mine in dormitor...acolo e cel mai cald.Si daca germinarea a avut loc in bucatarie...cresterea se face in dormitor. :P
Acuma,ghivecele cu plantutele repicate(transplantate cate un fir intrun ghiveci) stau in sufrageria de la etaj,care e speciala pentru flori in timpul iernii. Na,ce sa fac??!!Trebuia sa fie ocupate toate camerele...sa fie viata in fiecare.Asa imi place.Si...cum sa fiu facut altfel?
Dimineata,pe la 11,deschid geamul si plantele primesc aer curat,mai rece acum ca-i frig afara,dar asa se acomodeaza si se intaresc,devin mai puternice si mai pregatite pentru mutarea finala,in gradina.Nu mult,in functie de cat este de frig afara.Azi le-am lasat la aer doar 5 minute,iar cand e afara cald...atunci sta geamul deschis si 3..4 ore.

Cred ca pentru inceput este deja prea mult.Promit sa nu scriu articole(ce pretentios suna!!)lungi,doar azi,ca e primul.Acum sa vad cum m-oi descurca mai departe.Ca nu stiu nimic. :)