luni, mai 26

26 MAI . DIN NOU CAPSUNII ,DESPRE CULTIVAREA LOR


Azi am cules ,pentru prima data in anul acesta ,fragute.Mireasma si gustul sunt mai faine decat aspectul.




Avand o talie redusa (15-40 cm) sub forma compacta sau rara capsunul se poate cultiva in spatii foarte mici din gradina casei, dar si pe suprafete mari in aer liber, in solarii sau in sere. Cultivarea capsunului se poate face si intercalat in plantatiile de pomi fructiferi, sau se mai poate cultiva in vase cu amestec de pamant si solutii nutritive. In functie de soi si conditiile de cultivare, capsunul da productii mari si foarte mari, productii ce pot depasi 20 t/ha. Inmultirea se face pe cale naturala, prin stoloni.
Denumirea de capsun este improprie deoarece soiurile de capsun sunt fragi cu fructe mari, provenind din speciile americane Fragaria virginiana si Fragaria chiloensis (fragii de Virginia si fragii de Chile). Din hibridarea acestor doua specii a rezultat Fragaria grandifolora, fragul cu fructe mari, o specie reprezentata de foarte multe soiuri care se gasesc doar cultivate.
Exista 2 tipuri de capsun : neremontant (cei care fructifica o data pe sezon) si REMONTANT (cei care fructifica toata vara cu 2 maxime iunie-iulie si sept-octombrie ).Ai mei sunt din a doua categorie.

Cultura capsunului remontant

La capsunul remontant inflorescentele apar aproape pe toata perioada de vegetatie, din aprilie mai pana in octombrie noiembrie. In conditiile climatice din tara noastra, capsunii remontanti rodesc pe o perioada de 150-160 de zile. Productia nu este insa repartizata uniform pe intregul sezon, ci prezinta doua maxime : unul in mai iunie si altul in septembrie octombrie. In iulie august productia este practic neinsemnata. Unele soiuri de capsun (Profesion) se inmultesc usor prin stoloni, altele se inmultesc prin despartirea tufelor sau chiar prin seminte. Capsunul remontant poate fi plantat toamna sau primavara. Daca la stolonii plantati toamna apar inflorescente pana la venirea iernii acestea nu se suprima deoarece vor continua sa se dezvolte in primavara urmatoare. La stolonii plantati primavara se suprima toate inflorescentele, lasandu-le numai pe acelea care apar in toamna. De altfel, aceste plante dau o recolta de toamna in anul in care sunt plantate. Datorita fructificarii abundente si pe o perioada lunga de timp, capsunul remontat are cerinte mari fata de hrana si apa. Gunoiul de grajd in cantitate de 30-40 t/ha se administreaza o singura data la plantare.

Superfosfatul 500-600 kg/ha si sulfatul de potasiu 300-400 kg.ha se dau anual, jumatate din cantitate toamna si jumatate in luna iulie, dupa recoltarea fructelor din primul sezon. Azotatul de amoniu in cantitate de 500-600 kg/ha, se aplica in patru reprize : toamna, primavara timpuriu, in iunie, inceputul lui august.(eu nu pun decat ingrasamant natural la toate plantele de consum.)
Dupa fiecare fertilizare solul se iriga.

Indepartarea stolonilor la soiurile care emit stoloni se face de 4 ori pe an, pentru a preveni epuizarea plantelor si scaderea productiilor. Aplicarea mulcitului (sub ei se pun paie,rumegus sau folie,ca sa nu fie fructele in contact cu pamantul) este necesara pe toata perioada de recoltare, din mai pana in iunie. Cele mai bune rezultate le da mulcitul cu folie neagra de polietilena.

Am vazut in California o plantatie de capsuni asa,mulcitul cu folie.Practic se face cate un orificiu din loc in loc,in randuri si acolo se introduce planta.In CA nu ploua,de obicei,deci se iriga sub folie,cum au ei sistemele de irigatii peste tot,sub sol.Am incercat si eu asa ,pe o suprafata mica,dar nu a mers,s-au imbolnavit si am renuntat la metoda.

O plantatie de capsun remontant e rentabila timp de 2-3 ani, dupa care se defriseaza.A mea este in al III-lea an.Deci la anul o desfiintez???!!!Nuuuu,doar o mut.