marți, septembrie 16

Zacusca de vinete

8 kg -vinete
7 kg-ardei+kapia+gogosari
1,5 kg ceapa
2 l bulion
1,75 l ulei(se poate si 2 l )
2 ardei iuti
foi dafin
piper boabe
frunze telina
crenga busuioc
sare
Coapte,cojite,racite,tocate cu masina de carne.
Uleiul de la inceput doar 1 litru,iar restul deodata cu bulionul






Aici am pus si sarea,cam 5...6 linguri,nu mai stiu,ca am tot gustat si asa am hotarat,nu dupa vreo reteta.
Cand era in faza asta am sunat-o pe sora mea sa-mi zica reteta ei si mi-a spus ca dupa ce este putin prajita ceapa,ea pune boia dulce si asta ii da si culoare dar si un gust mai bun.Oricum,nu mai aveam boia din aia buna,Paprika si n-am pus.Ramane pentru anul viitor,daca ne mai da Domnul zile.

Ardeii iuti sunt f iuti,dar n-am pus semintele si i-am tocat ffff marunt.

Am luat din gradina vreo 7 frunze de telina,le-am spalat bine si legat strans si o crenguta de busuioc,la fel si le-am introdus in ea.

Cratitoiul cel mare sta pe tigle,nu direct pe soba si nu s-a prins deloc zacusca,dar am si amestecat-o.
Borcanelele,din care am mancat noi, pana acum, ardei iuti de cumparat,fiindca nu am fortat capacele la deschidere si nu le-am stricat,am putut sa le refolosesc acum.

Cand face bulbuci,adica iese uleiul deasupra asa ca-n poza de deasupra,este gata de pus in borcanele.A fiert cam 2 ore.

In timp ce o turnam cu o lingura in borcanele,in cratitoi fierbea,ca n-am stins focul decat la penultimul borcan.Am insurubat borcanul imediat,dar inainte de asta l-am izbit cu fundul lui in palma mea stanga,asa ca sa se aseze,sa iasa aerul.

Am dus borcanele,tot cate 5 sub duna lu' fi-miu de cand dormea in patutul lui de copilas.Cand le-am terminat pe toate am acoperit si cu patura din lana de oaie,asa ca vor sta borcanelele mele,calde 3 zile.
Nu le mai fierb si in borcane,ca nu trebuie,perna inlocuieste aceasta operatiew,caci fiind pusa fierbinte in borcane si capacita imediat,aerul prins acolo se sterilizeaza,de la fierbinteala zacustii.

Ooooffffff,....ce bine-mi pare ca am terminat ,ca aceasta-i cea mai complicata treaba pentru mine,mai ales ca de data asta,am facut totul singurica.
De-acum mai am de facut compoturi din pere si piersici,dulceata de piersici,gem si de pus la congelator tot ce mai este in camara si in gradina.Multe,mai am multe de facut,dar n-au intrat zilele-n sac,asa ca eu acum sunt bucuroasa,nu simt oboseala ci satisfactie.Eiiii...,ce-i de ras?! :D :D