duminică, noiembrie 16

Este bine de stiut....


1-----coaceti vinetele pe plita la foc mai tare,stati langa ele si curatiti-le imediat,punandu-va niste manusi de menaj,ca asa raman fff albe si gustoase.

2------ardeii si gogosarii copti se pun intr-un vas acoperit si presarati pe ei sare,ca se curata mai usor,mai tarziu,nu imediat.

2*...nu toti ardeii sunt buni pentru copt,ci doar aceia mai mici,albi,cu varful vinetiu,care au pielea groasa si se cojesc usor,prin simpla stergere cu mana peste ei.Cei care sunt pentru salata si de mancat asa cruzi sunt crocanti,au pielea subtire si la copt nu-ti ramane mai nimic din ei.Deci...,mare atentie cand cumparati,ce vreti sa faceti cu ei.

3------cautati prin piete usturoi care are frunzele interioare, de invelis ,mov,ca are un gust mult mai acceptabil decat cel de import care se gaseste la supermarket. Deci,asta nu ...pute(scuzati expresia)

4-----pe ciupercile calite in tigaie puneti sare si piper de la inceput,ca sa prinda gustul acela superb si descoperiti abia spre sfarsit.


5-----castravetele pt salata se capaceste la partea cu codita si se freaca circular si apasat pana iese o spuma alba,care se spala ca reprezinta toxinele din castravete si care ne dau starea aceea de rau,dupa ce mancam castraveti cruzi.


6-----bulionul se toarna fierbinte in sticle(nu stingi focul),se inchide imediat si se pune "la perna",adica se face un pat pe un fotoliu,sau canapea,se pune o patura de lana,sau o blana veche si se acopera cu o perna mare,sau chilota(daca aveti asa ceva),avand grija sa nu iasa caldura.Se lasa 2 sau 3 zile si cand desfaceti sunt tot calde.O sa stea bine si 2 ani...dar sper sa-l faceti bun ca sa "nu stea".


7-----puneti in bulion,sare,zahar si la jumatea fierberii o legatura din 10 frunze de telina legate intrun manunchi.


8-----zacusca si gemul le facem la fel...la perna,dar sa fie turnate f fierbinti in borcane,deci sa aveti viteza si la capacit si nu mai e necesar bain marie (fara conservant)
.

9-----la reteta de ardei umpluti cu varza ,umpleti si niste gogosari printre ardei.


10----friptura de orice,inclusiv de pasare,se prajeste in tigaie la foc mare,pe ambele parti,nelasand-o pe prima parte mult,ca sa nu iasa kichidul din carne,iar apoi se adauga grasime,apa,sau vin,coniac sau ce mai vreti,legume in bucati mari si se pune capacul.va fi moale ca painea calda si nu ca talpa.Crusta si culoarea le obtinem :cu 10 min inainte de a fi gata se pune sos de soia.


11----in sarmale folositi mararul,fie crud (congelat)fie uscat ca bete pe fundul oalei.


12----puneti marar,patrunjel,etc la congelator asa: dupa spalare se lasa intinse frunzele sa se svinte,dar sa nu se ofileasca si apoi le taiati si le puneti in pungi cu fermoar si atunci nu se lipesc(neavand apa) si de fiecare data cand scoateti si luati..este ca din gradina...si inchizi punca la loc.

12*...adaugati verdeata in mancare doar la sfarsit,dupa ce stingeti focul,ca altfel se pierd si vitaminele din marar si patrunjel,dar si mirosul si gustul nu va fi ,se pierd.

13-----consumati compot ,langa friptura cu cartofi piure,de caise,piersici,gutui,prune,cirese,visine...este delicioasa mancare.

14....puneti in ciorbe,pe langa zarzavaturi si legume...1 sau2 ardei iuti,tocati marunt,cu tot cu seminte,odata cu ceapa,neaparat,dar si o mana de fasole cruda,galbena,putin mai tarziu,rosii si cam un bol de ardei gras +gogosari pe care in timpul iernii le iei din congelator,iar la stingerea focului ,odata cu verdeata puneti si usturoi tocat.

14*...nici-o mancare fara usturoi,la sfarsit,dupa ce-ai stins focul si nici-o mancare fara verdeata,tot asa.Credeti-ma...este fff important pentru sanatatea noastra,dar este si bun la gust,totodata.

15....incercati sa faceti ciorbele asa....carnea sau oasele in kukta pana pe la treisferturi din timpul lor de fierbere si separat ,intro cratita cu capac dinstuiti(caliti la capac) zarzavaturile si legumele,in putin ulei si putina apa.acestea sunt :morcov,patrunjel sau pastarnac,ardei,ardei iute,fasole pastai,cativa cartofi intregi,o frunza de telina si ce mai vreti voi(daca nu ai fasole,pui mazare,un pumn.) si rosii...se amesteca ,turnand in kukta,se completeaza cu apa,knor delicat si se mai fierbe 30 min(depinde de carne..la pui mult mai putin si nu se fierbe in prealabil ci se opareste si se arunca prima apa.are un alt gust decat daca le pui direct in oala,zarzavaturile,iar cartofii,se sparg cu furculita cand e gata,ca altfel se intaresc,la fel ca atunci cand ii bagi taiati cuburi.


16...la tocanite adaugati cartofii, fierti intregi separat,si apoi ii spargeti in ea...nu-i puneti taiati ca la reincalzire arata ca bombele de tari.

17....1 sau 2 ardei iuti se pun si in varza calita sau la cuptor cu carne de porc si in orice se face cu ceapa calita(dinstuita si nu prajita)...da un gust f bun .


18....nu puneti sare in mancare,ca nici nu e nevoie daca o inlocuiti cu mirodenii si arome de genul...usturoi,ardei iute,piper,boia,marar,patrunjel,tarhon,busuioc...mai ales la fripturi,etc.


19..mancati zilnic, 10 zile consecutive, o salata de mere rase pe raz mare si telina rasa pe razatoarea mica,in care se adauga putin ulei si zeama de lamaie...inainte de masa principala,sau intre mese.Este detoxifianta.


20...mancati zilnic o salata de rosii cu mult usturoi,mult patrunjel frunze tocate fff marunt si asezonat cu ulei de masline si zeama de la 1/2 lamaie pt o portie.Faceti aceasta cura 2 saptamani,inainte de masa principala,cu putin timp si mestecati bine frunzele,intre dinti, sa iasa sucul de patrunjel inca din cavitatea bucala.E important si pentru gingii.


21...ceapa intreaga se pune in supe crestata in cruce la capatul unde-au fost radacinile si atunci nu se desface in foi in timpul fierberii.

22....am pastrat in frigider must, proaspat stors, doar cu o aspirina la litru.Sunt 3 saptamani si tot nu a fermentat...este delicios.Anul viitor,dac-o mai fi, voi face asa mai mult,pentru ca se tine ,doar loc in frigider sa ai.

23...azi,la friptura cu piure, am sa inlocuiesc salata cu compot de....vad eu de care...,ca asa se mananca in Banat si este delicios.

Astept de la voi si altele pe care le voi updata.Sunt sigura ca mai sunt o sumedenie de chestii de stiut,poate am uitat eu unele si chiar va rog ,din tot sufletul ,sa postati la comentarii,toata lumea care citeste aici,obligatoriu. :)